“Banii sunt, întotdeauna și peste tot, un fenomen juridic.” — Dan Awrey
Pentru a înțelege natura banilor în secolul 21, un loc bun de început este PayPal. Documentele publice ale companiei dezvăluie trei tipuri de bani, fiecare promițând aceeași valoare de un dolar, dar construite pe baze diferite.
Tipurile de bani, o lecție din partea Paypal
- Banii din portofelele clienților: La sfârșitul lunii iunie, utilizatorii dețineau aproximativ 41,7 miliarde de dolari în conturile PayPal. Deși mulți consideră aceste solduri ca depozite bancare, PayPal Holdings Inc. nu este o bancă și nu beneficiază de protecțiile aferente. Fondurile reprezintă creanțe negarantate și nu sunt eligibile pentru asigurarea FDIC.
- Banii canalizați către băncile partenere: PayPal a semnat un acord cu Synchrony Bank pentru a oferi conturi de economii cu un randament anual de 4,3% și asigurare federală de până la 250.000 de dolari. Compania are de asemenea acorduri cu Goldman Sachs și Wells Fargo pentru fondurile deținute în conturile de card de debit.
- Stablecoins: În colaborare cu firma de criptomonede Paxos, PayPal a lansat recent PYUSD, conceput pentru a menține o valoare stabilă de 1 dolar american. Clienții PayPal pot cumpăra, vinde, deține și transfera PYUSD pe platforma companiei.
Aceste tipuri de bani apar identice în mare parte a timpului, permițând transferul valorii între depozite bancare, portofele digitale și stablecoins fără a schimba valoarea demonstrabilă. Totuși, mecanismul prin care această valoare este garantată variază și poate eșua uneori.
Noua lege a lui Gresham
În cartea sa, “Beyond Banks: Technology, Regulation, and the Future of Money,” Dan Awrey explorează distincția dintre bani și plăți și modul în care acestea sunt reglementate. El reframează Legea lui Gresham pentru era tehnologică. În formularea originală, Legea lui Gresham notează că banii buni și banii răi nu pot circula împreună. Astăzi, valoarea intrinsecă a banilor este determinată de legi și instituții, iar utilitatea plăților este determinată de avansurile tehnologice.
Awrey subliniază că inovațiile tehnologice promit plăți mai rapide, mai ieftine și mai sigure, dar pot expune consumatorii la riscuri prin legi și reglementări inadecvate. El propune un plan pentru a aborda această problemă, recunoscând că banii și plățile reprezintă seturi diferite de provocări politice.
Problema “banilor răi”
Awrey subliniază că, deși aceste inovații tehnologice promit plăți mai rapide, mai ieftine, mai convenabile și mai sigure, ele pot expune consumatorii, companiile și guverne la problema “bad money” (bani slabi/răi). Problema “bad money” rezultă din legi și reglementări vechi și inadecvate care nu stabilesc angajamente credibile pentru a menține, transfera sau returna banii clienților la cerere.
Rădăcinile sistemului „bundled”
Awrey trasează rădăcinile sistemului actual bancar, de bani și plăți, explicând cum problemele legate de “bad money” necesită o reevaluare fundamentală a abordării politicienilor în proiectarea legilor și instituțiilor care stau la inima acestui sistem.
Propuneri pentru Unbundling
Autorul prezintă moduri eficiente de a dezbina sistemul actual bancar și propune noi modalități prin care să asigure credibilitatea angajamentelor monetare și de promove a stabilității acestuia. El sugerează, de asemenea, un rol mai progresiv pentru politicieni în încurajarea experimentării tehnologice, a concurenței și a inovației în domeniul plăților
În final, natura banilor în secolul 21 este influențată de legi, instituții și avansuri tehnologice. Platforme precum PayPal și concepte discutate în “Beyond Banks” ne arată că, deși inovațiile aduc beneficii considerabile, ele vin și cu riscuri care trebuie gestionate prin reglementări adecvate și o înțelegere profundă a ecosistemului financiar. Dacă dorim un sistem financiar mai sigur și mai inclusiv, trebuie să recunoaștem aceste provocări și să lucrăm pentru a le depăși.
De asemenea, nu uita să te abonezi la newsletter-ul meu gratuit, **The Weekly Blend**, pentru mai multe sfaturi și informații despre investiții, finanțe personale și economie. 📩🌍