Investițiile în obligațiuni sunt o metodă excelentă pentru a genera un venit pasiv. Fie că ești în România sau oricare altă parte a lumii, posibilitățile de investiții în diverse tipuri de obligațiuni – inclusiv cele de stat și internaționale – sunt numeroase și accesibile. Acest articol oferă un ghid pas cu pas pentru a te ajuta să faci prima ta investiție în obligațiuni. Pentru mai multe informații despre acest subiect, îți recomand să citești și articolul meu despre obligațiuni și să te abonezi la newsletter-ul meu gratuit, unde vei găsi detalii și strategii noi.
Azi, ne vom concentra pe cum să investești în obligațiuni de stat, corporative, municipale sau din alte țări, inclusiv România prin platforma Interactive Brokers.
Investiții în obligațiuni – venit pasiv
Investițiile în obligațiuni reprezintă o modalitate solidă de a-ți diversifica portofoliul și de a genera venit pasiv. Obligațiunile pot fi de mai multe tipuri, fiecare având caracteristici unice. Obligațiunile de stat, de exemplu, sunt emise de guverne și sunt considerate adesea ca fiind printre cele mai sigure investiții, deoarece riscul de default (incapacitate de plată) este relativ scăzut. Pe de altă parte, obligațiunile corporative sunt emise de companii și pot oferi rate ale dobânzii mai ridicate, dar cu un risc ușor mai mare. Obligațiunile municipale sunt emise de autoritățile locale și pot oferi beneficii fiscale anumitor investitori.
Interactive Brokers (IBKR) este o platformă prin care investitorii pot accesa o varietate largă de obligațiuni, inclusiv cele internaționale, cât și pe cele din România. Această platformă oferă unelte și informații despre piață, care te pot ajuta să iei decizii informate în ceea ce privește investițiile în obligațiuni.
Tipuri de obligațiuni de stat
Pentru că vreau să ofer informații mai exotice, pe care nu le găsești așa ușor pe internet, o să te învăț cum să investești în obligațiuni internaționale, cu precădere cele din Statele Unite ale Americii. Când vine vorba de obligațiuni de stat, există trei categorii principale: Treasury Bills (T-Bills), Treasury Notes (T-Notes) și Treasury Bonds (T-Bonds).
- Treasury Bills (T-Bills): Acestea sunt instrumente pe termen scurt, cu maturități care variază de la 4 la 52 de săptămâni. T-Bills sunt vândute la discount și plătesc valoarea nominală la maturitate, oferind astfel investitorilor un profit.
- Treasury Notes (T-Notes): Aceste obligațiuni pe termen mediu au maturități de 2, 3, 5, 7 și 10 ani. De exemplu, T-Notes pe 10 ani sunt emise în lunile Februarie, Mai, August și Noiembrie, având o valoare nominală de 100$ și plătesc dobânzi sub forma de cupoane de două ori pe an.
- Treasury Bonds (T-Bonds): Acestea sunt obligațiuni pe termen lung, cu maturitatea de până la 30 de ani. Funcționează în mod similar cu T-Notes, oferind plăți de dobândă periodice.
Investiții pasive – Pas cu Pas
Pentru a investi în obligațiuni de stat emise de SUA, poți utiliza TreasuryDirect, site-ul oficial al guvernului SUA, dar doar dacă ai un Social Security Number (SSN) din SUA (ceea ce 99% dintre voi nu aveți). În caz contrar, poți investi prin intermediul unui broker, precum Interactive Brokers, care este de altfel unul dintre cei mai renumiți și siguri brokeri din lume. Trebuie totuși să știi că valoarea minimă a investiției în piața de obligațiuni pe Interactive Brokers este de 1000$, fără posibilitatea de a investi în fracții (adică nu poți să iei jumătate de obligațiune).
Pentru că e un ghid pas cu pas, hai să începem cu începutul
Pasul 1. Îți faci un cont pe Interactive Brokers, link atașat.
Pasul 2. După ce ai adăugat bani și ai contul activat, mergi la meniul principal, imagine mai jos.

Apeși pe „Research” și se va deschide un sub-meniu:

Selectezi „Bond Scanner”. Nu, nu James Bond, bond = obligațiuni și așa vei ajunge la lista de obligațiuni ca tu să alegi ce ți se potrivește. Ulterior ajungi la un meniu de unde ai o mulțime de opțiuni:

- Obligațiuni corporative la nivel global;
- US CSs (credit default swaps aka un fel de asigurare a unor datorii);
- Obligațiuni de stat emise de SUA;
- Obligațiuni municipale emise de municipiile din SUA;
- Obligațiuni suverane internaționale, de oriunde din lume, inclusiv România.
Pentru discuția din acest articol, vom merge pe varianta a 3-a, obligațiuni de stat emise de SUA și meniul se va schimba puțin, vezi mai jos.

Eu aici nu mă complic prea mult, aleg perioada de interes în ceea ce privește maturitatea obligațiunii. Maturitatea este data expirării obligațiunii, moment în care tu îți primești principalul înapoi și ultima tranșă din dobândă (dacă este cazul). Bun, pentru exemplul meu, am ales ca începând cu luna decembrie 2023 și fără o dată anume de final. Vezi exemplul mai jos:

Pasul 3: Lista lungă și înfricoșătoare care parcă nu are deloc sens. Stai liniștit, am zis că e un ghid pas cu pas, îți explic tot ce trebuie să știi. Hai să luăm câteva exemple de obligațiuni ca tu să înțelegi cum să le citești:
- US-T Govt Bond STRIPS Interest 0.0 Nov15 47. Cum citim chestia asta?
US-T Govt Bond = obligațiune de stat emisă de către guvernul Statelor Unite ale Americii;
STRIPS = este abrevierea pentru obligațiunile care se tranzacționează la un discount major față de prețul inițial și corect. Probabil te întrebi care e logica, de ce s-ar tranzacționa la discount. Imediat îți spun, dar întâi să poți citi totul.
Interest 0.0 = dobânda pe care o primești pentru deținerea obligațiunii este 0.0%, adică nu primești dobândă. De ce ai investi în așa ceva? Afli și asta, ai răbdare!
Nov15 47 = Data maturității obligațiunii, adică 15 noiembrie 2047. Ohoooo mai e mult și tu nu primești dobândă, deja cred că ți se pare o prostie, daaar stai să vezi că nu e așa!
Acum să le punem cap la cap. Avem în față o obligațiune care mai are aproape 24 ani până la maturitate, care nu oferă dobândă și zice că se vinde la un discount major. Dacă te uiți atent în dreptul acestei obligațiuni o să vezi 33.37$ și dacă ai citit atent, am zis că valoarea nominală este 100$, așa că tu cumperi o obligațiune pentru care principalul este 100$, dar plătești 33.37$, acum mai vii de acasă, nu?
Dar stai, că am zis că pe IBKR investim minim 1000$, deci pare că ești obligat să iei 10, însă cel mai corect mod de a citi această obligațiune este să adaugi un zero la final. Așadar tu nu plătești 33.37$, tu plătești 333.70$ pentru un principal de 1000$, parcă acum începe să se lege tot, nu? Și dacă tot nu te-ai prins de avantaj, tu iei ceva la un discount de 66% și dacă ții obligațiunea până la maturitate vei primi 1000$ pentru fiecare 333.70$ investiți, adică aproape 200%. Altă viață, nu?
Hai să luăm alt exemplu:
- US-T Govt Bond 2.0 Nov15 41, preț 68.97$. Deja cred că știi să citești, nu? Avem o obligațiune de stat cu maturitate pe 15 noiembrie 2041 pentru care primești 2% dobândă anuală și plătești 689.70$ pentru fiecare 1000$ de principal.
Pare mai bine, nu? Primești și niște dobândă și ai și un discount de aproximativ 30%. Realitatea e că trebuie să îți faci calculele ca să vezi ce e mai bine pentru tine, nu voi putea eu să iau deciziile pentru tine, dar e important să știi cum funcționează.
Mai luăm un ultim exemplu ca să fie totul super clar:
- US-T Govt Bond 7.5 Nov15 24, preț 102.71$. Ete na, cum adică 102.71$? Da, ai citit bine, avem o obligațiune de stat care oferă 7.5% dobândă anuală și are maturitatea pe 15 noiembrie 2024. Dacă ai citit atent până aici și chiar sper că ai făcut asta, știi că există obligațiune care oferă dobândă sub formă de cupoane la un interval anume. În acest caz, îți dau un spoiler, este o obligațiune din 1994 pe 30 ani cu plată de 2 ori pe an. Automat mintea merge și îți dai seama că mai avem 2 cupoane de primit, 15 mai 2024 și 15 noiembrie 2024, așadar 7.5% pentru un an.
Buuuun și e sau nu avantajos? Păi plătim 1027.10$ pentru fiecare 1000$ de principal, asta nu sună bine, daaar primim 75$ pentru fiecare 1000$ investiți, iar plata se va face pe 15 mai (jumătate) și 15 noiembrie (cealalta jumătate) 2024. Daca facem un calcul simplu înțelegem că, în realitate, câștigul nostru este 75$ minus 27.10$, adică 47.90$ pentru fiecare 1000$ investiți, adică 4.79%. Avantajul aici e că maturitatea e în mai puțin de 1 an, deci e relativ comparativ cu un depozit la termen pe 1 an, dar cu o dobândă mai bună (pentru că nicio bancă în România nu îți dă 4.97% la dolar).
Sper că ai înțeles până aici și în caz că ai nelămuriri, poți oricând să îmi lași un comentariu, să consulți video-ul meu despre acest subiect sau te aștept la o sesiune de PowerHour.
Pasul 4: Distracția continuă, dai click pe obligațiunea dorită și se deschide un meniu, cel de jos:

Ignoră mesajul acela, era weekend și m-am jucat cam mult cu aplicația, însă tot ce trebuie să știi că pe această pagină ai toate detaliile necesare. De la rating-ul emitentului, la valoare, valuta în care e, de când există, când e maturitatea, când se va plăti următorul cupon etc. TOT!
Dai click pe „Buy”, alegi tipul ordinului (limită aka limit sau de piață aka market), cantitatea, cât timp rămâne ordinul activ (o zi sau până când îl anulezi manual) și apeși „Buy Order”. Ai un exemplu mai jos:

Aia a fost tot, e atât de simplu! Totuși, pentru că poate nu ți-ai configurat contul de la început cum trebuie, îți arăt și pasul suplimentar nr. 5:
Pasul 5: Cum activezi permisiunea de a tranzacționa obligațiuni.
Vezi tu, în partea de sus ai o bară de căutare (search) și acolo scrii exact cum ți-am scris eu mai jos „Request”. Îți apare „Request Trading Permissions”, dai click acolo.

Am ajuns la un nou meniu, eu deja îl am activat, dar te-am obișnuit că totul e ușor și chiar este! Sub „Bonds” o să scrie Request în cazul în care nu ai activat de la început. Dai click acolo și urmezi instrucțiunile. Durează 1 minut maxim, e intuitiv și dacă ai probleme, te pot ajuta într-o sesiune de PowerHour. Durează undeva la 24h până ți se aprobă.

Acum chiar am terminat, phew, nu a fost deloc greu, nu?
Concluzie
Trăim vremuri faine, avem acces la informații și la o multitudine de active în care putem să investim, chiar nu avem scuze. Vrei sigur, ai obligațiuni, vrei mai riscant, ai acțiuni, vrei imobiliare fără bătăi de cap, poate un REIT e pentru tine și exemplele pot să continue. Nu mai sta degeaba și nu îți mai lăsa banii să își piardă din valoare, pune-i la muncă!
Dacă mai ai orice fel de întrebare, te aștept într-o sesiune de PowerHour și cu siguranță îi dăm de cap! De asemenea, să nu îți fie rușine, poți oricând să îmi lași un comentariu aici, în cadrul unei ediții a newsletterului meu gratuit, **The Weekly Blend** sau pe Youtube.
Și nu uita, cel mai important este să alegi brokerul care oferă combinația perfectă de funcționalități, prețuri și servicii pentru a-ți crește cu succes portofoliul. Interactive Brokers bifează toate dintre aceste căsuțe și își oferă posibilitatea de a investi în obligațiuni de oriunde în lume.
Te salut și îți pumnii pe drumul tău de investitor!