Salut! Ai auzit adesea că “banii nu aduc fericirea”, dar să fim sinceri, ei pot deschide destule uși și pot face diferența dintre a prinde o oportunitate și a o lăsa să treacă pe lângă tine. Pe lângă asta, banii pot însemna timp și cred că ar fi cel mai bun schimb pe care poți să îl faci.
Hai să vorbim puțin despre ce este un credit și să ștergem imaginea asta de “băiat rău” al finanțelor, pentru că s-ar putea să fie de fapt cel mai bun prieten al tău, cu condiția să îi înțelegi mecanismele și să știi cum să te folosești de ele.
Creditul, acel cuvânt care aduce cu sine atât posibilități, cât și responsabilități, nu este chiar atât de intimidant pe cât pare. Da, implică niște hârtii, niște calcule și, bineînțeles, rambursarea acelei sume pe care ai împrumutat-o, pentru că în final, nu sunt banii tăi. Fie că vrei să îți cumperi acea mașină care îți face ochiul de ceva vreme sau să pui mâna pe casa visurilor tale, creditele pot fi cheia pentru realizarea acestor vise.
Cum alegi creditul?
Până să ajungem acolo, nu trebuie să uiți că un credit se alege în funcție de planuri, nevoi și posibilitățile financiare. Am auzit de multe ori oameni care se aruncă la credite pe care nu le pot duce și ajung să piardă tot. Dacă nu pleci la supermarket înfometat pentru că s-ar putea să cumperi tot ce îți iese în cale, nu pleci nici la bancă fără un plan.
În următoarele secțiuni îți voi explica care sunt toate tipurile de credit, avantajele și dezavantajele fiecărui tip și care e potrivit pentru fiecare. Până la final vei învăța când și cum să le utilizezi într-un mod inteligent. Până să începem, nu uita să te abonezi la newsletter-ul meu gratuit, The Weekly Blend!
1. Creditul pentru prima casă
Știu, visezi să ai propria ta casă, un loc căruia să îi poți spune “acasă”. Creditul pentru prima casă poate fi prietenul tău cel mai bun în această călătorie pentru că, să fim serioși, nu e deloc ieftin și să strângi atâția bani poate fi o luptă pe care nu o poți câștiga. Având o dobândă mai bună și câteva beneficii prin programele oferite de stat, plus cerințe de avans mai accesibile, acesta este proiectat să te ajute să îți îndeplinești visul.
Avantajele tale: Dobânzile sunt mici, iar statul adesea îți vine în ajutor. Avansul? Nu e un munte, ci mai degrabă un deal pe care îl poți urca fără prea mare efort.
Dar să nu uităm de restricții: Suprafața și prețul locuinței sunt limitate, iar dacă te gândești să o vinzi mai devreme, s-ar putea să întâmpini niște piedici. Și da, trebuie să fii pregătit pentru o relație pe termen lung cu banca ta, pentru că rambursarea nu este una scurtă, ci mai degrabă un maraton.
Momentul care contează: Când ești gata să îți pui rădăcini și să investești într-un viitor stabil, acest credit este cea mai bună opțiune pentru tine. Dar ține minte, responsabilitatea e cheia – nu vrei să te muți într-o casă doar pentru a te simți legat de mâini și de picioare de datorii și trebuie să fii mereu sincer cu tine în ceea ce privește „cât îți permiți” cu adevărat să duci.

2. Creditul ipotecar
Acum, să zicem că vrei să te avânți spre o investiție sau pur și simplu nu te încadrezi în limitările unui credit pentru prima casă. Poate vrei să construiești, nu doar să cumperi. Poate vrei mai mult decât îți oferă piața. Ei bine, creditul ipotecar este soluția.
Avantajele tale: Poți împrumuta sume mai consistente pentru a-ți construi propria locuință, cu o dobândă acceptabilă și predictibilă.
Dar să nu uităm de avans: Spre deosebire de creditul pentru prima casă, avansul este mai mare. Vorbim deja de 20% sau poate chiar mai mult, dar asta nu trebuie să te oprească. Și da, casa ta nouă este garanția băncii că îți vei ține promisiunea.
Ține minte asta: Partea bună e că ai o libertate mult mai mare, dar nici nu poți să profiți de avantajele oferite de stat. Totuși, poți să ai un mare avantaj dacă știi sau înveți cum să abordezi dobanda fixă vs dobânda variabilă. Nu trebuie să fii un expert în acest sens, dar dacă crezi că te-ar ajuta, lasă-mi un comentariu mai jos și voi face eu un articol special pentru tine!

3. Creditul de nevoi personale
E ca și cum ai duhul lui Aladdin mereu cu tine, cam așa e și creditul de nevoi personale. Diferența este că duhul acesta nu funcționează doar cu mulțumiri, ci are o dobândă, care de regulă e mai mare. Totuși, pentru ce îl folosim? Diferite dorințe financiare mici și mari, de la vacanțe spontane până la achiziții esențiale sau chiar și neesențiale (dar aici nu recomand!). Aș putea rezuma creditul de nevoi personale în 2 cuvinte, flexibil și situațional.
Avantajele tale: Nu ai nevoie de garantii. Ești liber să folosești fondurile pentru aproape orice îți trece prin cap, fără întrebări.
Dar să nu uităm de dobanzi: Acesta vine cu un preț – dobânzile sunt de obicei mai piperate, reflectând riscul mai mare pe care îl asumă banca.
Când e bun? Când ai nevoie de lichidități rapid, fără bătăi de cap și fără întrebări. Dar ai mare grijă, e ușor să te lași dus de val și să te trezești plin de datorii.

4. Cardul de credit
O bucată de plastic care îți poate îndeplini orice dorință, fără să fie nevoie să mergi la bancă. În cazul cardurilor de credit discuția poate să fie amplă, pentru că în funcție de ce ai nevoie, cum și la ce îl vei folosi și ce avantaje are, pot să scriu un articol (chiar câteva) întreg. Lasă-mi un comentariu mai jos dacă vrei să discut separat despre cardurile de credit și cum să îl folosești așa cum trebuie.
Avantajele tale: Achiziționezi acum, plătești mai târziu, uneori chiar fără dobândă dacă te încadrezi în perioada de grație.
Dar să nu uităm de tentații: E ușor să te lași sedus și să cheltui mai mult decât poți acoperi, pentru că un card de credit îți permite accesul la de 3, poate chiar 5 ori salariul tău net. Riscul e mare dacă nu ești temperat.
Când e bun? Când ai nevoie de flexibilitate sau vrei să profiți de un beneficiu pe care ți-l oferă. Un instrument excelent, atâta timp cât ești disciplinat.

5. Overdraft
Gândeste-te la overdraft ca la o plasă de siguranță care te prinde când aluneci. Este ca și cum banca îți spune: “E în regulă, ai voie să greșești uneori.”
Avantajele tale: Ai acces la fonduri suplimentare când balanța contului tău este pe zero, ceea ce te poate salva în situații neprevăzute sau de urgență.
Dar să nu uităm de costuri: Dobânzile pentru overdraft pot fi destul de mari, și dacă nu ești atent, te poți afunda într-o datorie neașteptat de mare.
Când e bun? Când întâmpini o cheltuială urgentă și temporară. Overdraft-ul este acolo pentru a te ajuta să treci peste momente dificile, dar ar trebui folosit cu precauție și întotdeauna cu un plan de a-l rambursa rapid.

Ține minte!
Fiecare tip de credit este o unealtă, nimic mai mult. Utilizarea inteligentă și responsabilă a creditelor poate însemna diferența dintre a atinge obiectivele tale sau a rămâne în urmă. Este important să ții minte că, în timp ce creditele pot oferi o flexibilitate fantastică și pot ajuta la realizarea planurilor tale, ele vin și cu responsabilitatea de a le gestiona cu foarte mare atenție.
Înainte să închei, să nu uităm de câteva aspecte importante care influențează creditele:
- dobânda de politică monetară, iar aici ne uităm la BNR;
- inflația și am un articol foarte interesant despre asta;
O înțelegere de bază a acestor factori economici te poate ajuta să iei decizii mult mai bune în ceea ce privește creditarea.
Ai întrebări despre ce credit să alegi? Lasă un comentariu mai jos sau programează o sesiune de PowerHour și hai să discutăm! 📚🗣️
De asemenea, nu uita să te abonezi la newsletter-ul meu gratuit, **The Weekly Blend**, pentru mai multe sfaturi și informații despre investiții, finanțe personale și economie. 📩🌍