Cu siguranță ai auzit în stânga și în dreapta de ETF-uri sau pe românește, fondurile tranzacționate la bursă. Acestea au devenit una dintre cele mai populare modalități pentru investitorii de zi cu zi de a construi un portofoliu diversificat și au un grad de risc redus. Dacă ești la început, ETF-urile sunt cel mai bun mod de a investi. Mai mult, ETF-urile nu sunt doar pentru începători, sunt pentru toată lumea, așa că vor deveni cele mai bune prietene ale tale.
În acest articol îți voi explica de la A la Z tot ce trebuie să știi despre:
- ce este un ETF;
- de ce un ETF și nu un fond mutual;
- cum să alegi un ETF;
- de unde cumperi o unitate de ETF;
- avantaje și dezavantaje;
- câteva recomandări la final.
Până la final vei ști care sunt cele mai potrivite pentru portofoliul tău.
Ce este un ETF (Fond tranzacționat la bursă)?
Ca să poți vizualiza mai bine, un ETF este un coș pentru investiții care poate conține atât acțiuni, cât și obligațiuni, dar și alte active, chiar și bani neinvestiți (cash) sau alte ETF-uri.
ETF-urile vin din start cu 3 avantaje majore:
- îți oferă posibilitatea de a investi în mai multe companii cu bani puțini;
- investiția ta este automat diversificată și mai puțin riscantă;
- nu trebuie să îți bați capul cu managementul portofoliului pentru că o echipă de profesioniști fac deja asta;
Și dacă te întrebi de unde să cumperi aceste minunății ale investițiilor, răspunsul e în titlu. ETF-urile sunt fonduri tranzacționabile la bursă, adică se cumpără de pe bursă, ca orice acțiuni, printr-un broker, în intervalele când piața este deschisă sau, dacă îți permite un broker, chiar și în afara programului.
Hai să luăm puțin pe rând.
Investești cu bani puțini în multe companii. Poate ești la început sau ai o sumă limitată de bani pe care o poți investi în fiecare lună. Nu vei putea face asta în mod eficient sau poate chiar deloc investind în companii individuale, dar vei putea face asta cu un ETF. Există ETF-uri care au în componența lor peste 3000 de companii din diferite colțuri ale globului, fizic tu nu vei putea copia ce face acel ETF.
De ce să te complici? Odată cu investitul vine și datoria de a urmări companiile în care investești.
Pentru că un ETF este un coș cu o expunere la mai multe active, tu vei deține câte o părticică din fiecare activ. Dacă acel ETF are în componență 10 companii cu distribuire egală, adică fiecare companie reprezintă 10% din ETF, 100$ investiți de tine în acel ETF va însemna că ai investit câte 10$ în fiecare companie.
Risc mai mic și diversificare. Pe toate gardurile când se vorbește de investiții, apare și cuvântul diversificare. Diversificarea e importantă, dar poți să o faci și greșit, așa că nu îți bate capul și lasă experții să facă asta în locul tău, printr-un ETF. Cum ți-am zis mai devreme, vorbim de un coș cu expunere la mai multe acțiuni, obligațiuni, alte ETF-uri etc, este definiția diversificării.
Poate te întrebi ce treabă are asta cu riscul, nu? Are treabă, pentru că piața e ciclică și este foarte greu, spre imposibil să prezici când începe un ciclu și când se termină. Mai mult, companiile ajung în lumina reflectoarelor, dar nu toate rămân acolo. Un ETF te poate feri de acea performanță slabă pentru că impactul asupra lui nu va fi la fel de mare, ba chiar poate fi insesizabil.
Dacă te uiți la poza de mai sus, o să vezi că din top 10 companii care intrau în S&P500 (cel mai cunoscut și influent indice din lume), nu mai este nici măcar una în top 10 acum. Ai mai jos imaginea actuală ca să te convingi.
Ce trebuie să reții până aici este că nu trebuie să îți bați capul cu asta, implică mult timp și probabil nu vei nimeri niciodată la perfecție top 10, dar un ETF care urmărește indicele o va face. Îți voi da la final câteva recomandări care să te ajute.
Managementul portofoliului. Ar fi ideal să cumpărăm 10 acțiuni și ele să performeze excelent următorii 50-100 ani, însă realitatea nu este aceasta, dovada fiind chiar ce ți-am zis mai sus. Așa că trebuie să vorbim și de managementul portofoliului, adică trebuie să îți ții portofoliul relevant. Dacă cumpărai AT&T în 1990 și l-ai fi ținut până acum, ai fi pierdut bani și vorbim de o singură companie. Cum ar fi să vorbim de 10-20, chiar 30 companii în care investești, ai putea să ții pasul? Îți spun sigur că nu, mai ales dacă nu este acesta job-ul tău.
Soluția este ETF-ul! Există ETF-uri sau fonduri administrate pasiv și activ.
- fondurile administrate pasiv sunt ETF-uri și cele care urmăresc de obicei un indice bursier (S&P500, Nasdaq, Dow Jones, DAX, FTSE100 etc), un sector anume (ex. semiconductoare), o categorie de companii (ex. companii de inteligență artificială – AI), o parte dintr-un indice bursier (ex. componenta de tehnologie din S&P500), vor să facă și un Bitcoin ETF (ETF ce urmărește Bitcoin) ș.a. Așa cum știi, sunt stabile, costuri mici, fluctuații mici și administrate cu o viziune pe termen foarte lung.
- fondurile administrate activ sunt mai scumpe, prezintă modificări mult mai des și sunt mai volatile, adică au fluctuații de preț și performață mult mai dese.
Recomandarea mea ar fi să optezi pentru ETF-uri sau fonduri administrate pasiv, în special pentru abordarea mai conservatoare.
Alte beneficii ale ETF-urilor:
- costuri reduse – ETF-urile au rate de cheltuieli (expense ratio) foarte scăzute, cele mai populare chiar de 0.04%;
- lichiditate – ETF-urile tind să fie foarte lichide, în special dacă vorbim de ETF-uri mari de peste 50-100 milioane USD. Nu vei avea probleme cu vânzarea sau achiziția;
- eficiență fiscală.
Aici merită să îți detaliez. Știi că dacă faci profit și vrei să vinzi, trebuie să plătești impozit, poate chiar și CASS în acel an. Dacă îți spun că un ETF vinde și cumpără destul de des, dar tu nu trebuie să îți bați capul cu asta, cum sună? Da, ETF-urile fac asta pentru că trebuie să echilibreze coșul acela, dar acea echilibrare nu înseamnă că tu trebuie să declari și să plătești taxe. Așadar, investiția într-un ETF poate fi considerată și o optimizare fiscală.
- flexibilitate – cum ți-am zis și mai sus, există ETF-uri pentru orice vrea sufletul tău, generale, care să acopere diferite zone geografice, sectoare, specializate, supra-specializate, dacă e ceva ce îți trece prin cap, probabil există un ETF pentru asta.
Dezavantaje, da există câteva și e bine să le știi:
- ETF-urile sunt diversificate, dar tu nu ai control asupra diversificării. Unele ETF-uri supra-specializate pot ajunge să investească în companii pe care tu nu le placi, ba chiar ai o repulsie. În acea situație ai 2 variante, vinzi sau mergi pe mâna lor;
- comisioanele la broker sunt de regulă mai mari ca la acțiuni;
- ai un comision de administrare. Chiar dacă e foarte mic, e bine să știi că el există;
- unele ETF-uri îți reinvestesc automat dividendele, așadar nu ai control asupra acestui aspect;
- dacă nu ești atent în ce ETF investești, poți să dai chiar de unul prost care a performat mai rău ca etalonul, S&P500;
- există limitări pentru investitorii din Europa, nu putem investi în ETF-uri listate la bursa din SUA, dar îți voi oferi eu alternative la final.
De ce ETF-uri și nu un fond mutual?
Ok, știm ce este un ETF, dar ce e un fond mutual? Un fond mutual este tot un fond, dar manageriat activ, se tranzacționează doar o singură dată pe zi, au costuri de administrare mult mai mare, de 10 sau chiar 100 ori mai mari și au un istoric mult mai mic față de unele ETF-uri consacrate. Ca să îți spun altfel, un fond mutual poate să facă același lucru pe care îl face și un ETF, să investească în aceleași companii, dar va fi mult mai scump și mai ineficient, așa că de ce ai alege un fond mutual?
Dacă mă întrebi pe mine, un fond mutual are următoarele dezavantaje majore:
- costuri de administrare foarte mari, de minim 1% și pot ajunge chiar la 3-4%.
- gestionarea activă. nu e mereu cea mai bună, statistic vorbind, dacă pierzi cele mai importante 10 zile din an, veniturile tale se pot diminua substanțial. Ca să îți dau o statistică exactă, dacă ai fi pierdut top 10 zile din ultimii 30 ani, veniturile tale ar fi la jumătate, iar dacă ai fi pierdut top 30 zile din ultimii 30 ani, veniturile tale ar fi fost cu 83% mai mici. Atât de important e să rămâi mereu investit în piață, pentru că nu știi cum va evolua;
- fondul mutual va performa cât mintea din spatele lui performează, iar asta înseamnă să îți pui banii în mâinile altei persoane;
- lichiditatea ETF-urilor este de neegalat. Cum am zis, fondul mutual se tranzacționează o singură dată pe zi, după închiderea pieței, când se calculează valoarea netă a activelor (NAV);
- nu putem vorbi de o eficiență fiscală;
- unele fonduri mutuale au cerințe minime (ex. minim 1000 USD sau nu ai voie să retragi banii minim 1 an), așadar nu sunt foarte flexibile.
Cum alegem un ETF
Să alegi un ETF nu este dificil, trebuie doar să îți pui câteva întrebări:
- care este viziunea sau prospectul pentru investiții? Dacă vorbim de un termen lung, ideal ar fi să incluzi un ETF cu o performață dovedită pe o perioadă mai lungă de timp;
- în ce companii aș vrea eu să investesc? Cauți un ETF care are expunere la acele companii, ideal să fie în top 10 sau măcar 20;
- estimativ, care este procentul pe care vreau să îl aloc companiilor preferate? Cauți un ETF care nu este puternic diversificat, are în componență 20-30, maxim 40 companii și preferatele tale sunt în top 10, poate chiar reprezintă peste 50% din ETF;
- vreau să primesc dividende? Cauți un ETF cu distribuire sau cu acumulare. Un ETF cu distribuire va distribui deținătorilor valoarea dividendelor, iar tu poți să faci ce vrei cu banii. Un ETF cu acumulare va reinvesti automat dividendele în ETF, oferind o creștere mai sporită și de asemenea, nu trebuie să completezi declarația unică;
- cât de importante sunt dividendele pentru mine? Dacă vrei să investești într-un ETF pentru dividende, caută un ETF specializat în acest sens;
- ce costuri am? Verifică ce costuri de administrare au (expense ratio) și ce comisioane de achiziție are brokerul;
- vreau să fiu proprietar? Ideal ar fi să vrei, iar asta înseamnă că trebuie să fii atent să cumperi ETF-uri listate la bursele din Europa și folosind un broker de încredere, precum Interactive Brokers. Trebuie să te asiguri mereu că brokerul tranzacționează unități cu drept de proprietate/ deținere și nu CFD-uri (contracte pentru diferențe);
- cât de mare este fondul? Ideal ar fi să urmărești fondurile mari, peste 1 miliard USD sau măcar peste 100 milioane USD;
- de la cine este ETF? Ideal ar fi să optezi pentru cele mai mari fonduri, pentru că ele au și cea mai mare expunere, istoric, costurile cele mai mici;
Recomandări
Aici ai 2 opțiuni:
- Vrei să mergi cu cele mai populare ETF-uri din lume? Dacă da, nu vei putea să le cumperi cu drept de deținere și recomandarea ar fi să nu ai un cont mai mare de 20.000 EURO pentru a fi în marja garanției la nivel European. Asta presupune să cumperi ETF-uri fără costuri adiționale specifice CFD-urilor și le poți achiziționa de pe eToro.
- Vrei să mergi cu replici ale celor mai populare ETF-uri din lume, dar tot de la marile fonduri și să ai și drept de deținere ca acționar? Recomandarea ar fi să optezi pentru Interactive Brokers, ai un articol cu avantajele și dezavantajele aici și tot acolo găsești și trimiteri către video-uri care îți explică pas cu pas cum să îți faci un cont.
Pentru cele mai populare ETF-uri din lume ai:
- VOO, SPY și IVV care urmăresc indicele bursier S&P500, cel mai popular indice bursier. VOO este de la Vanguard, companie creată de părintele ETF-urilor, John C. Bogle, IVV este de la iShares, fondul din spate fiind Blackrock. Vanguard și Blackrock sunt 2 dintre cele mai puternice fonduri de investiții din lume. SPY este de la SPDR, este cel mai vechi ETF de S&P500.
- Alte opțiuni ar fi VTI (urmărește mai multe geografii și piețe), SCHD (axat pe dividende), QQQ (urmărește indicele bursier Nasdaq, cunoscut ca indicele de tehnologie), VEA (ETF de la Vanguard care urmărește piețele dezvoltate), BND (ETF de la Vanguard specializat pe obligațiuni) VIG (ETF de la Vanguard axat pe creșterea companiilor) și GLD (ETF de la SPDR care urmărește aurul);
Pe toate acestea le poți achiziționa de pe eToro fără a avea comisioanele specifice CFD-urilor, adică e ca și cum îl cumperi normal, dar este în spate un CFD. Este o struțo-cămilă care ne permite să avem parte de aceste ETF-uri consacrate.
Pentru ETF-urile disponibile investitorilor din Europa:
- CSPX, VUAA, VUSD, VUSA, toate urmăresc S&P500. CSPX este de la iShares, fondul din spate fiind Blackrock, VUAA, VUSA și VUSD sunt de la Vanguard. Cu excepția VUSA, toate celelalte sunt în dolari, VUSA este în lire (GBP). De asemenea, VUAA este un ETF cu acumulare, așadar dividendele se reinvestesc automat și nu va trebui să faci declarația unică anual;
- SMH, un ETF specializat pe semiconductoare de la fondul de investiții VanEck. Are o distribuție foarte bună pentru cele mai bune companii de semiconductoare;
- SWDA, un ETF care urmărește o multitudine de piețe și geografii la nivel global cu peste 3300 de acțiuni în portofoliu;
- XAIX, listat pe bursa din Germania, este un ETF ce urmărește companiile ce investesc și dezvoltă tehnologie în legătură cu inteligența artificială. Printre top dețineri se numără Nvidia, Google, Apple, Amazon și Microsoft;
- XLKS, XLYS, XLVS, ETF-uri ce urmăresc bucăți din S&P500, XLKS urmărește componenta de tehnologie, XLYS urmărește componenta de consum discreționar și XLVS urmărește componenta de sector medical, acestea 3 fiind cele care au performat cel mai bine în ultimii 20 ani, peste performanța S&P500.
Pe toate acestea le poți achiziționa de pe Interactive Brokers ca acționar, cu drept de proprietate integral, fiind listate la bursele Europene.
Concluzia este că ETF-urile oferă o modalitate ușoară și accesibilă de a construi un portofoliu diversificat, sigur și fără să te simți că ai un al doilea job. Costurile sunt scăzute, vorbim de eficiență fiscală și flexibilitate, iar asta le face ideale atât pentru investitorii începători cât și experimentați. Asigură-te doar că îți faci temele înainte de a investi, nu uita să îți pui întrebările și să fii perseverent.
Comments 3