Salutare! Cu toții avem acel prieten care dă sfaturi despre tot și toate, e și medic, avocat, investitor, toate din confortul canapelei lui. Și sunt sigur că ai primit multe sfaturi financiare proaste de la acel prieten, pentru că el tot crede în calea scurtă spre libertatea financiară. Așa că am pentru tine 5 sfaturi de care să te ferești, dar și 5 sfaturi bune pe care să le iei în considerare.🤑
👎 Sfatul 1: Ignoră economisirea și trăiește viața la maximum
Acesta este unul dintre cele mai proaste sfaturi financiare pe care le poți primi. E ca și cum ai spune, ”după ce iei salariul mergem în club și îl spargem pe tot”… Nu vrei să ajungi ca cei care rămân cu prea multă lună la final de bani. De asemenea, nu este necesar să renunți la a-ți trăi viața la maximum, însă este important să îți setezi un buget și să îți planifici cheltuielile astfel încât să îți poți permite și să economisești în același timp. Nu uita de obiectivele tale, sunt sigur că sunt mai importante ca o noapte de distracție cu prietenii.
👍 Sfat alternativ: Fă economii o prioritate
În loc să ignori economisirea, ar trebui să faci din acesta o prioritate. Încearcă să-ți setezi un obiectiv de economisire și stabilește o sumă de bani💰 pe care o vei pune deoparte în fiecare lună. În timp, economiile tale vor crește și vei putea să te bucuri de stabilitatea financiară. Cu cât economisești mai mult și folosești economiile mai smart, cu atât ajungi mai repede la libertate. Dă banii pe timp!
👎 Sfatul 2: Împrumută cât de mult poți și nu investi proprii bani
Acest sfat este greșit, deoarece împrumutarea excesivă poate duce la datorii uriașe și la o situație financiară dificilă în viitor. Sigur ai un prieten care l-a citit pe Kiyosaki, dar a uitat că stă în România. Da, împrumuturile sunt bune, dar trebuie făcute cu simț de răspundere, altfel te vei trezi într-o situație din care nu mai ieși așa ușor. Ai mai multe informații despre împrumuturi într-un alt articol de pe blog.
👍 Sfat alternativ: Împrumută doar ce cât ai nevoie și doar dacă duci
Înainte de a lua un împrumut, ar trebui să evaluezi cu atenție necesitatea acestuia și să împrumuți doar suma de bani💰 de care ai nevoie. De asemenea, ar trebui să verifici dobânzile și comisioanele împrumutului și să alegi o opțiune care să fie avantajoasă pentru tine. Mai mult, rata nu ar trebui să fie prea apăsătoare asupra bugetului tău pentru că în loc să te eliberezi, ridici mai multe ziduri.
👎 Sfatul 3: Bugetul e o pierdere de timp
Acesta este unul dintre cele mai proaste sfaturi financiare pe care le poți primi. Bugetul stă la baza educației financiare. Nu poți să fii eficient cu banii tăi dacă nu ai un buget, nu poți să investești, e ca și cum conduci legat la ochi într-un oraș precum Bucureștiul.
👍 Sfat alternativ: Creează un buget și respectă-l
Creează un buget lunar pentru a-ți urmări veniturile și cheltuielile și să îți poți planifica cheltuielile în avans. Un buget te poate ajuta să-ți monitorizezi veniturile și cheltuielile și să iei decizii financiare mai bune. Deși pare dificil să îl faci, nu e așa, am un articol foarte util pe blog și crede-mă că după o să îmi mulțumești că ți l-ai făcut!🧐
👎 Sfatul 4: Investește toți banii într-un singur loc, diversificarea e pentru fraieri
Acesta este un sfat riscant. Deși Warren Buffett, faimosul investitor spune că preferă să nu diversifice, nu putem compara experiența lui cu a noastră. Investițiile trebuie să fie diversificate pentru a minimiza riscurile. Investițiile într-un singur loc pot fi afectate de schimbările economice sau de fluctuațiile pieței.
👍 Sfat alternativ: Investește în mod diversificat
În loc să investești toți banii într-un singur loc, ar trebui să diversifici portofoliul de investiții. Acest lucru îți va permite să reduci riscurile și să obții mai multe oportunități de investiții. Cel mai bine, mergi pe un ETF (fond tranzacționat) și scapi și de stres, ești și diversificat și îți vezi de viața ta.🤑
👎 Sfatul 5: Nu ai nevoie de ajutorul unui specialist
Mulți cred că finanțele personale sunt ușor de gestionat și că nu ai nevoie de ajutor unui profesionist. Sunt mii de oameni pe care i-am ajutat cu sfaturi banale la prima vedere, dar care au efecte foarte mari dacă sunt aplicate în mod corespunzător. Știi povestea aia cu mecanicul care dă de 2 ori cu ciocanul și a reparat un vapor? Nu efortul depus e important, ci cum îl depui și ce cunoștințe ai.
👍 Sfat alternativ: Consultă un specialist în domeniu
Dacă ai probleme financiare sau pur și simplu dorești să-ți îmbunătățești situația financiară, consultă un specialist în domeniu. Aceștia îți pot oferi sfaturi valoroase și te pot ajuta să iei decizii financiare mai bune. Că tot am zis de prieteni buni la toate, dacă sună prea bine și prea ușor, probabil e vrăjeală.🧐
🔎 Știai că…?
Jumătate dintre americani nu au economii suficiente pentru a face față unei urgențe financiare neașteptate? Dacă ne uităm la nivel global, lucrurile sunt și mai triste… ar fi bine să nu fii unul dintre cei care trăiesc de la o lună la alta.
Nu uita să te abonezi la newsletter-ul meu gratuit, The Weekly Blend, pentru mai multe informații și sfaturi despre finanțe personale și investiții. Vei primi articole utile și interesante direct în inbox-ul tău, iar astfel vei fi mereu la curent cu cele mai noi tendințe și informații din lumea financiară. 📩